Εκδηλώσεις
Πνευματικό Κέντρο
Δωρεές - Χορηγίες
Σπουδές - Υποτροφίες
Θρησκευτική Ζωή
Δωρεές
Ιστορία
Εκδόσεις
Εγκαίνια έκθεσης ¨Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση¨ 22/11/2015
22/11/2015

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στις 12 το μεσημέρι στο ¨Μουσείο της Πόλης του Βόλου¨ έγιναν τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης ¨Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση¨ που  διοργανώθηκαν από το  Δήμο Βόλου –ΔΟΕΠΑΠ  Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων & Βιβλιοθηκών, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλίτικη Κοινότητα Βόλου. Στόχος της έκθεσης είναι η απόδοση φόρου τιμής σε αυτούς που πολέμησαν στο ναζισμό οραματιζόμενοι ένα καλύτερο κόσμο.

Την εκδήλωση καλωσόρισε  η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων -  Μουσείων και Βιβλιοθηκών  του Δήμου Βόλου  Αίγλη Δημόγλου και την παρουσίασε στο κοινό η  διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος   Ζανέτ Μπαττίνου ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαρσέλ Σολομών απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ο κ. Σολομών στο χαιρετισμό του τόνισε ότι ¨ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η χρονική ταύτιση των εγκαινίων με τη σημερινή ημέρα ¨Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης¨ που συνδέεται με τη μάχη του Γοργοπόταμου που έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1942 και της ανατίναξης της γέφυρας στην  οποία συμμετείχαν 40 Έλληνες Εβραίοι¨.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν παρουσία πλήθους κόσμου παρευρέθηκαν η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ίριτ Μπεν Άμπα ,ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κκ Ιγνάτιος, ο Ραβίνος Λάρισας Ηλίας Σαμπεθάι, ο αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ και πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Λάρισας κ. Μωρίς Μαγρίζος, η Εντετ. Σύμβουλος του ΟΠΑΙΕ κ. Αννίτα Πίντο, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητα Τρικάλων κ. Ιάκωβος Βενουζίου κα.

Το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης φιλικά κάλυψαν οι μουσικοί  Άννα Βογιατζή -Οικονόμου, Χριστίνα Μαργαρίτου και Πέπο Σάλεμ.

Υλικό της έκθεσης, που παραχωρήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, θα μοιραστεί στα σχολεία που θα την επισκεφτούν.

Σημειώνουμε ότι στις 18/11/2015 ο πρόεδρος Μαρσέλ Σολομών με το επίτιμο πρόεδρο της Κοινότητας Βόλου κ. Ραφαήλ Φρεζή και τον κ. Τάσο Τσιλιβιδη προσκληθήκαν από τον Ραδιοφωνικό σταθμό ¨Ορθόδοξη Μαρτυρία¨ και το δημοσιογράφο Νίκο Βαραλή και μίλησαν  για την Εθνική Αντίσταση.

Η έκθεση η οποία βρίσκεται στην οδό Φερών 17 στα Παλιά, Βόλος θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016.