Εκδηλώσεις
Πνευματικό Κέντρο
Δωρεές - Χορηγίες
Σπουδές - Υποτροφίες
Θρησκευτική Ζωή
Δωρεές
Ιστορία
Εκδόσεις
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΝΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ
21/04/2021

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία σήμανε τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: Romaniote Memories: Jewish journey from Ioannina, Greece, to Manhattan: Photographs by Vincent Giordano” (Ρωμανιώτικες Μνήμες: Ένα εβραϊκό ταξίδι από τα Ιωάννινα στο Μανχάταν: Φωτογραφίες του Βίνσεντ Τζιορντάνο”.

Η έκθεση και η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον - Βολιώτη στην καταγωγή – διαπρεπή ακαδημαϊκό κ. Νίκο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας του φημισμένου Queens College στο City University of New York, διανοούμενο και ερευνητή με πολυσχιδή δραστηριότητα.

Ο καθηγητής Αλεξίου είναι ιδρυτής και διευθυντής του Hellenic American Project (HAP) στο Queens College, ενός προγράμματος που συγκεντρώνει τις μαρτυρίες των αποδήμων Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης και διαθέτει πλούσιο αρχείο και σημαντική βιβλιοθήκη.

Η έκθεση φωτογραφιών του Β. Τζιορντάνο, καταγράφει κυρίως τις δραστηριότητες της ρωμανιώτικης (γιαννιώτικης) συναγωγής της Ν. Υόρκης, της Kehila Kadosha Janina, που ιδρύθηκε το 1927 και των εβραίων με καταγωγή από τα Ιωάννινα, που μετανάστευσαν εκεί.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν –μεταξύ άλλων–  η πρέσβειρα της Ελλάδος στις ΗΠΑ κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Καταγραφής Εβραϊκών Μνημείων (ISJM) κ. Samuel Gruber, και άλλοι διακεκριμένοι εκπρόσωποι φορέων και ιδρυμάτων.

Ο κ. Αλεξίου, θέλοντας να τιμήσει την Ι.Κ. Βόλου και τον πρόεδρό της κ. Μαρσέλ Σολομών, πρότεινε στον ίδιο να χαιρετίσει την εκδήλωση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Σολομών αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Κοινότητας του Βόλου, η οποία αν και μη ρωμανιώτικη σε απόλυτο βαθμό, όπως εκείνη των Ιωαννίνων, εντούτοις κατάφερε να συγκεράσει ρωμανιώτικα και σεφαραδίτικα στοιχεία και να διαγράψει μια αξιοπρόσεκτη πορεία μέσα στο χρόνο. Ευχήθηκε, επίσης, καλή επιτυχία στην έκθεση και τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσίαση της ελληνοεβραϊκής παράδοσης στον κόσμο, καθώς  και η ανάδειξη των ιδιαίτερων δεσμών της με την κοινωνία.