Εκδηλώσεις
Πνευματικό Κέντρο
Δωρεές - Χορηγίες
Σπουδές - Υποτροφίες
Θρησκευτική Ζωή
Δωρεές
Ιστορία
Εκδόσεις
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ –ΒΟΛΟΣ 07.02.2016
07/02/2016

Στις 7.2.2016, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με τη συμμετοχή της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού και την υποστήριξη της AGAPE HELLAS. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση από το Ραβίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπεθάι και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και όταν ολοκληρώθηκαν οι  παρευρισκόμενοι, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος έκαναν συμβολική πορεία κρατώντας την ελληνική σημαία έως τον χώρο όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το άναμμα κεριών στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, από τους απόγονους ομήρων, τον όμηρο στρατοπέδων Ν.Σαμούρη, το Μητροπολίτη, το Ραβίνο Λάρισας, τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της Ι.Κ. Βόλου, τις Αντιστασιακές οργανώσεις και τους Μικρασιατικούς  συλλόγους με τη μουσική επένδυση «Itzhak Perlman – Schindler’s List Theme» από το βιολιστή κ. Χρήστο Δασκαλόπουλο.

Το έβδομο κερί άναψαν οι μαθήτριες του Μουσικού σχολειού Βόλου  Μυρσίνη Ταμία-Πώποτα και Υβόννη Φρεζή.

Ακολούθησε η προσφώνηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, ο οποίος ανέφερε ότι «Η Σοά των Εβραίων είναι μοναδική για ένα λόγο. Γιατί για πρώτη φορά ο άνθρωπος αρνήθηκε στον συνάνθρωπό του, όχι την ιδιότητα να είναι Εβραίος, αλλά την ιδιότητα να είναι άνθρωπος», και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι διαχρονικό στις δύσκολες εποχές που ζούμε για να αποφύγουμε κοινωνικές συγκρούσεις, εντάσεις και ταξικές πολώσεις. Στη συνέχεια χαιρετισμό έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων, κα Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου και Γενικός γραμματέας του ΚΙΣΕ, κ. Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η διατήρηση της μνήμης είναι σημαντική σε εποχές που δραματικά γεγονότα και καταστάσεις, όπως η οικονομική κρίση και βέβαια  το προσφυγικό πρόβλημα που ανασύρει μνήμες διωγμών που κι εμείς βιώσαμε, μπορούν να μας  οδηγήσουν σε πολιτικοκοινωνικές  απλουστεύσεις και να μας κάνουν ευάλωτους σε δημαγωγικές νεοναζιστικές εξάρσεις. Είναι λοιπόν χρέος μας να αντισταθούμε στη λήθη».

Στη συνέχεια έγινε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Βόλου, κ. Θάνο Θεοδώρου και αναγνώστηκε από τον αντιπρόεδρο του ΚΙΣΕ και πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζο μήνυμα του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον καθηγητή Εγκληματολογίας και τ. υπουργό κ. Γιάννη Πανούση με θέμα «Ζωντανές Μνήμες του Ολοκαυτώματος», ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως «ενώ η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και των πολιτών έχει πάρει θέση, υπάρχουν θύλακες που ξαναβάζουν τα εγκλήματα μίσους στο τραπέζι. Αυτά πρέπει να τα απομονώσει η κοινωνία».  «Η δημοκρατία πρέπει να περιφρουρήσει αυτό που λέμε αδελφοσύνη, ισότητα αλληλεγγύη για να μην επαναληφθεί ένα ακόμα Ολοκαύτωμα. Το παιχνίδι χάνεται ή κερδίζεται στα σχολεία και στις οικογένειες», επεσήμανε ο κ. Πανούσης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με την απόδοση του «Ελί – Ελί» από την υψίφωνο κα Χριστίνα Μαργαρίτου, καθώς και με μουσική και τραγούδια της εβραϊκής διασποράς με τη συμμετοχή της γυναικείας χορωδίας του Ωδείου Βόλου «ΡΥΘΜΟΣ», υπό την διεύθυνση του Ν. Χιώτογλου.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το τραγούδι της ζωής» του κ. Τ. Λυκουρέση, που παρουσιάζει τη διάσωση όλων των Εβραίων της Ζακύνθου από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον δήμαρχο Καρέρ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σοφία και σύνεση και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα για κανένα και πουθενά και τόνισε ότι στο Βόλο υπάρχει παράδοση συμμετοχής όλων των θεσμών στην Ημέρα του Ολοκαυτώματος για την Εβραϊκή Κοινότητα και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, υπήρξε πάντοτε μια σχέση που έσωσε ψυχές και ανθρώπους. «Συνεχίζουμε να είμαστε συμπαραστάτες και η εκδήλωση παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εποχή μας που και πάλι εμφανίζονται φαινόμενα όπως αυτά που έζησαν οι Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναρτήθηκε πανό που έγραφε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ,  ΑΝΤΙ-ΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ = ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ».

Την εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο παρουσίασαν η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα και ο Βίκτωρ Σακκής.

Σημειώνουμε ότι στην είσοδο διανεμήθηκαν:

Το βιβλιαράκι με τίτλο ¨Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης από τη ναζιστική Γερμανία¨ το οποίο επιμελήθηκε ο Νίκος Τζαφλέρης (Διδάκτορας Ιστορίας) και εκδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, η ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου που έγινε στη Λάρισα στις 27/01/2015 με τίτλο ¨Η ευθύνη της Εκκλησίας απέναντι στη διαφορετικότητα¨ και ένα cd με την Παλαιά Διαθήκη.